Torasik outlet sendromu toraksın üst kısmından geçen damar ve sinir paketinin sıkışması ile ortaya çıkan bir klinik belirtiler topluluğudur.
Scalen kaslarda hipertrofi, kemik anormalileri gibi konjenital nedenlerin yanı sıra clavicula kırıkları ve humerus başı çıkıkları gibi travmatik durumlarla da açığa çıkabilir. Etkilenen bölge ve yapılara göre sırtta ağrı, elde şişme ve morarma, bazen elde üşüme, üst ekstremitede his kaybı ve uyuşma sık rastlanılan semptomlarıdır.
TOS teşhisi için fizik muayenenin yanı sıra MR, tomografi ve EMG gibi tekniklerde kullanılır. Fizik muayenesi sırasında horizontal clavicula, çökük omuz ve uzun bir boyun gözlenir. Palpasyonla bazı kişilerde servical costa teşhis edilebilir. Parmaklarla basınç uygulaması ağrı oluşturur. TOS müzisyenlerde, özellikle de telli müzik aleti çalanlarda sık görülür. TOS için uygulanabilecek bazı klinik testler vardır;
- -Adson Testi (Skalen Test): Hastanın arkasında durulur. Bir el hastanın omuzunda diğer el hastanın bileğindedir. Önce elbileğindeki el ile radial nabız hissedilir. Sonra hastanın kolu abduksyon, ekstansiyon ve external rotasyona getirlir. Hastaya başını muayne edilen tarafa döndürmesi ve derin bir nefes alarak nefesini tutması söylenir. Eğer A.Subclavia’da bası varsa radial nabız alınamaz veya çok zayıflar ve bu durumda test (+) denir.
- -Kostaklavikular Test (Askeri Duruş Testi): Göğüs şişirilir, omuzlar geriye doğru atılır. Bu pozisyon claviculaları 1.costaya yaklaştırır. 1.costanın yukarı doğru yönelmesi sonucu kolda ağrı gelişmesi, radial nabızda azalma veya kaybolma testin pozitif olduğunu gösterir.
- -Hiperabduksyon Testi:Kol 180 derece abdüksiyona getirilir. Bu pozisyon claviculanın 1.costaya yaklaşmasını sağlar ve Mpectoralisin tendonu gerilerek skalen bölgeyi daraltır. Radial nabız azalır yada kaybolursa test (+) denir.
Bahsi geçen testleri yukarı da verilen videoda inceleyebilirsiniz.
5.752 kere okundu