Tortikolis klinik olarak dönük ya da eğik boyun anlamına gelmektedir. Çocuklarda oldukça sık görülen bir problemdir ve konjenital ya da sonradan kazanılmış olabilir. Konjenital muskular tortikolis konjenital tortikolisin en sık rastlanan formudur. İnsidansı %1-2 civarındadır ve makat gelişi olan çocuklarda daha sık gözlenmektedir.
Sebebi tam olarak bilinmemektedir. Anne karnında ya da doğum sırasında oluşan bir olaya bağlı baş pozisyonundaki bir bozukluğun sternokleido mastoid kasta fibrozisle sonuçlanması suçlanmakla birlikte bu her durumda geçerli bir sebep olarak saptanamamıştır. Ailesel yatkınlıktan da söz edilmektedir.
Klinik özellikler: Tortikolis genellikle doğum sonrası 2-4. Haftalarda ortaya çıkar. Bebek başını bir tarafa doğru eğik tutma eğilimindedir. Sağ taraf tutuluşu soldan daha sık rastlanmaktadır.
Tedavi: Konjenital muskuler tortikolis kendi kendine iyileşebileceği gibi tedavi edilmezse baş ve yüzde şiddetli asimetriye de yol açabilir. Çoğu hasta aktif ve pasif germe egzersiz tedavisi ve çevresel düzenlemeler ile birkaç ay içinde düzelir. Başlangıçta 15 günde bir ve birkaç takipten sonra ayda bir takip önemlidir. Ailenin bebeğe yaklaşımı ve motivasyonu, gerekliyse bebekle ilgilenen diğer kişilerin eğitimi de yapılmalıdır.
Tedavi yaklaşık 6-9 ay sürer. Geç gelen vakalarda 1.5- 2 yaşa kadar sürebilir.
Tedaviyi oyunla birleştirmek, tedavi sırasında çocukla iletişim kurmak çocuğun egzersize uyumuna ve ailenin stresini azaltmaya yardımcı olabilir.
Egzersiz tedavisinde Germe temel tedavidir. Buna pozisyonlama ve bantlama (Kinezyo-tape) yardımcıdır. Kinezyo-tape uygulaması konusunda eğitim almış fizyoterapist aşırı uzamış kasın fasilite edilmesini istediği kaslara, postürünün azaltılması için gövde omuz ve skapula kaslarına çocuğun ihtiyacı doğrultusunda uygulama yapar. Haftada bir değişen bu bantlama 5-6 hafta haftada bir uygulanabilmektedir.
Tedavinin hedefi bebeğin başının orta hat duruşunu sağlayacak doğru pozisyonlanması ve taşınması, çevresel düzenlemelerin on göre yapılması ve aktif ve pasif olarak kısalmış kasın gerilmesi ve başın aktif olarak orta hatta gelmesini sağlayacak çalışmaların yaptırılmasıdır.
Pozisyonlama ve taşıma: Bebek beslenirken çenesinin etkilenmiş olan tarafa doğru dönmesi sağlanacak şekilde tutulmalıdır. Bebeğin oyuncakları ve dikkatini çekecek şeyleri etkilenen tarafa yerleştirmek gerekir. Böylece bebek onlara bakabilmek için başını o tarafa çevirdiğinde kısa olan kası gerecektir.
Pasif germe: Programın pasif bölümü kısalmış olan kasın gerilmesidir. Bu egzersizin etkili olabilmesi için bebek relax olmalı ve karşı direnç uygulamamalıdır. Ailenin bu egzersizleri bebeğe periyodik bir şekilde düzenli olarak yaptırması sağlanmalıdır. Örneğin uykuda veya her altını değiştirirken vs.
Aşağıdaki germe egzersizleri her sette 4-5 tekrar ve her biri 1-2 dakika olacak şekilde yapılmalıdır.
a) Bebek sırtüstü yatar ya da oturtulmuş pozisyonda iken bir el bebeğin etkilenmemiş taraf omzuna yerleştirilir. Diğer el nazikçe bebeğin çenesini etkilenen tarafa doğru çevirerek çenenin omuz başına değmesini sağlamaya çalışır. Bu egzersiz tortikolisin rotasyonel komponentini düzeltecektir. Örneğin bebeğin sağ tortikolisi varsa sol omuz bir elle sabitlenir ve diğer el bebeğin çenesini sağa doğru çevirir.
b) Bebeğin başı etkilenmeyen tarafa doğru eğdirilerek o taraf kulağın omuz başına değdirilmesine çalışılır. Bu egzersiz tortikolisin eğiklik kompnentini düzeltecektir. Örneğin bebeğin sağ tortikolisi varsa sağ omuz sabitlenir ve bebeğin başı sol omuza doğru eğdirilir.
İzlem: Bebek 2-4 haftalık sürelerle izlenmelidir. Ev egzersiz programları ile 4-6 haftada sertlik ve hareketlerde iyileşme belirtileri görülmüyorsa fizik tedavi programına alınmalıdır. Bebek 4-5 aylık olduğunda bazen yumuşak boyunluk (tortikolis için tubuler ortez) kullanılabilir.
31.545 kere okundu
merhaba.bebegim su an 8.5 aylık 4,5 aylıkken boynnu yana yatırdığından dolayı ultrason çektirdiğimizde bilateral skm kas kalınlık ve ekoları stratürleri normaldir.asimetrik kalınlaşma intramusküler hematom saptanmadı.sagda üst jügülerde normalden büyük lenf nodu izlenmiştir. diyordu bunun üzerine 5-6 doktora gösterdiğimde sag dan oyuncaklarını verin dedin egzersixze gerek yok dediler.ama bugünkü kendi cabalarımla çektirdiğim ultrasonda sağsa scm kası orta kesimde 5.2 mm distal kesimde 3.3 mm ve proksimal kesimde 3.9 mm ölçüldü. solda scm kası orta kesimde 5.9 mm proksimal kesimde 4.5 mm ve distal kesi,mde 4.4 mm ölçüldü.her iki servikal zincirde büyüğü sag submandibular alanda yaklşık 16×7 mm boyutlarına ulşan birkaç adet reaktif görünümlü lenf nodu vardır diyor.şimdi ben bu durumda napmalıyım tedavısı varmıdır .ve saga eğiyor genelde.ama bazende sola eğdiğini görüyorum kac doktor dolaştım maalesef yardımcı olamadılar sizce sıkıntı hangi kastadır.
Zekiye hanim,
Benim kizimda da ayni problem var. 3 aydan bu yana fizik tedavi goruyor, baya duzeldi ama hala tam olarak ilismedi.
Lutfen benimle iletisime geciniz, belki fikir alisverisinde bulunabiliriz.
Merhaba oglum 5 aylik ayni sorunu yasiyoruz onerebileceginiz fizyoterapist varmi
Çok sevinirim esra hanım birde omurgayi egiyormus tortikollis bebegim otururken saga meyilli oturuyor nasil iletişime gecicez
Mhb esra hnm bnmde oğlumda tortikolis var sağ tarafında siz nerde fizik tedavi görüyorsunuz çocugunuz kaç aylık bizede önerebileceginiz fizyotrepist varmı ben ist anadolu yakasında oturuyorum oğlum 3 buçuk aylık nolur cvp yazın
Gönul acar var var super dr
Gec yanit yazdigim icin lutfen kusura bakmayin. Ben yurt disindayim.
Kizim su anda dokuz aylik, yaklasik dort bes aydir fizik tedaviye goturuyoruz. Boyun egriligiyle ilgili olarak motor gelisiminde de gecikme soz konusu. Evde yapabileceginiz en iyi egzersiz yuz ustu yatirin. kafasini kaldirmaya calisirken boynunu da calistiriyor. Aksi yone ilgisini cekecek birseyler koyun. . yatirirken, esnemesi acisindan, az kullandigi tarafa dogru yatirin. Umarim yardimci olabildim.
Bir de Lamaze diye bir markanin Lamaze Spin&Explore diye bir oyuncagi var, onu da tavsiye ederim size. Google da arama yaparsaniz bulabilirsiniz.
esra hanım bu bahsettiğiniz Lamaze Spin&Explore ürünü nerden bulabilirım ?
bu ürünü nasıl getirttiniz ? amazon dan almakmantıklı mı ingiltere den geliyor cunku..
Esra hanim fizik tedavi goruyor demussiniz yorumda.siz mi yapiyorsunuz egzersizleri doktor mu yapiyo.simdi kizim 8bucuk aylik doktor ultrasona gerek yok iyi gorunuyo dedi.marasta universiteye goturuyorum iki ayda bir. Cocuk cerrahi ye.sizce baska doktorlara da goturmeli miyim.
Reyhan hnm sizin çocugunuzdadamı tortikolis var ultrasona gerek yok dendigini göre egik durmuyo o zaman bnm oğlumun boynu egik duruyo egzesiz yapıyoruZ ama nasıl düzelir bilmiyorum 4 aylık oğlum psikolojim çok bozuldu
Reyhan hanim, fizyoterapist yaptiriyor egzersizleri. Ben de evde yuzustu yatiriyorum , otururken problemli olan tarafina , dikkatini cekecek birseyler koyuyorum.
Hic moralinizi bozmayin. Fizik tedaviye mutlak goturun, uzman birinin yardimi ile halloluyor merak etmeyin/
Merhaba Esra hanım üzerinden zaman geçmiş ama belki mesajımı görürsünüz. Kızım tortikollis ve nasıl bir tedavi uygulandı yardımcı okur musunuz
3.5 aylık kızım var aynı sorun biz dede var evde anne baba olarak psikolojimiz bozuldu eşim korktuğu için yapamıyor bende işte oluyorum lütfen bize yardımcı olun irtibat tel 05327982435
Merhaba. Esiniz egzersizleri yaparken korkmasin. Ben maras s.imam universitesine cocuk cerrahi ye goturdum. Cocuk aglasin egzersizleri yaparken dedi. Aglamiyorsa yapamiyorsunuz dedi. Bende aglatiyorum buyudugunde pisman olmamak icin simdi aglasin. Kizim 8 bucuk aylik. Aynada belli oluyo kafasinin egriligi. Butun hastalara gecmis olsun
Egzersiz yapilirken direnc gostermemesi lazim heryerde yaziyor nasil dr bu aglasin demis kasiliyor cocuk nasil esnicek
kızımın tortikolisi 8 aylıkken düzeldi. Yoğun bir fizik tedavi uyguladık.(uyurken bile) . Gönül ACAR hanıma da gittik. İlk muane güzeldi gerekli hareketleri gösterdi. 2 kez gittiğimizde ne kızımızın adını not aldı ne gelişimi ile ilgili bilgilendirme de bulundu. 5 dk durduk durmadık hemen çıktık. Ve sonrasında kendisine gitmekten vazgeçtik. Zaten kendisi de arayıp gelip gelmediğimizi sorgulamadı bile..
Velev ki yogun egzersizin yanında iki elini aktif bir şekilde kullanacağı küçük top vermek. Sol taraftan emzirmek. Sürekli başını her iki tarafa da çevirebileceği aktiviteler yaptık
boyun kaslarının güçlenmesi için sürekli yüz üstü tuttuk.(tabi ilk başlarda agladığı için yüzüstü durmak istemiyorlar.)
başı sola çevirme alışkanlığı olduğundan yanına başını çevirmesini engellemek adına sert bir yastık koyduk.
Ve biz başardık. Zaten boynu egri yaşayan kaç insanımız var.
Üzülmeyin korkmayın bu sadece bir süreç. Allah başka dert vermesin. Acil şifalar herkese..
Unutmayın 1 gün 1 ayda bitecek bir iş değil en az 6 ay.. zaten kaslar uzamaya ve gelişmeye başladıkça düzelmeyi fark edeceksiniz.
Merhaba geçtimi acaba bebeğinizin boynu nasıl bir yol izlediniz acaba.
Merhaba arkadaşlar benim de 2,5 aylık oğlum var 40. Gününde boynunda bir şişlik oldu bizde çok gezdik herkez bişey dedi en sonunda çapaya gittik orda bi Prof bulduk 20 gündür boyun egzersizi yapıyoruz inşallah geçer çok korkuyorum çok üzülüyorum 5 sene sonra bebeğim oldu allahım ınşallah tez zamanda bu sıkıntıdan kurtarır bizi böyle bir birinize testek olursak ve yol gösterirsek çok sevinirim
Merve hnm gönül acar hangi hastanede nasıl ulaşabiliriz lütfen cvp yazın
Merhaba benim oğlum doğduğunda sag tarafa eğik bir şekilde doğdu doktorum sorun değil dün ki doğum da da aynısı olmuştu daha çok küçük dedi ve gitmedigim doktor ve Fizyoterapist kalmadı hatta bu çok küçük büyüt de getir diyen bile oldu 6 aylık iken aile hekimim gönül acar önerdi ve ona gitmeye başladık suan oğlum 8 aylık herr nekadar fazla yapamasamda egrersizleri elimden geldiğince yapiyorum ve faydasini görüyorum gönül hanim Marmara eğitim ve aratirma hastanesinde salı günleri duman kaya ikon özel muayene var numarasını da yazım ben size 532 377 88 78 bu numarasi daha çok vatsap dan iletişim geçiyoruz çok yoğun olduğu için aramalara bakamiya biliyor umarım yardimci olur bu bilgi sizlere
Reyhan hanim, icinize sinmediyse ( ki bana da oyle olmustu). bence ortopedi uzmani bir cocuk doktoruna daha gosterin derim.
Merhaba arkadaşlar benim kızım 2 haftalik ben doğumdan 1gun sonra farkettim birkaç gün bekledik sonra götürdüm doktorda evet tortikolis gözüküyor dedi ama 2 haftaya kadar bekleyelim dedi bugün 2 haftalik oldu götürdük kesinleşti ultrason da moralim çok bozuk sola eğimli çok üzülüyorum böyle sorun yaşayıp gerçekten tamamıyla geçen varmı lütfen cvp yazsın doktor yüzde 98 geçiyor dedi ama
Merhaba ne yaptınız geçtimi acaba bebeğinizin boynu benimde bebeğim 1aylık ve bizde de çıktı maalesef 🙁
kesinlikle bir fizyoterapiste danışın.!!!
Benim oğlum 2 buçuk yaşında egzersiz faydalı olmadı. Ortapedist ameliyat dedi ama ben korkuyorum sonrasında düzelecekmi bilmiyorum.ama giderek yüz simetrisi ve kafa yapısı bozuluyor
Tortikolis olan bebeklerde yüzlerinde asimerti mutlaka oluyor benim bebebgimde sağ tarafında Tortikolis var gönül acar gidiyorum egzersizleri gösteriyor sonra ben evde yapmaya devam ediyorum ve baya bi ilerleme kaydettik fakat yüzündeki asimetrik için bir şey söylemedi bende internet araştırırken cranial tedavi merkezi ile karşılaştım ortez kask diye bir uglygulama yapılıyor bunu içi Bebeğinizin kafa resimleri çekiliyor ve ona göre size yapilmasi gerek söyleniyor orada selin hanim var gayet güzel bir şekilde ağırlıyor ve ilgileniyor üstelik ücretsiz muayene olabiliyorsunuz ki ücretsiz olmasına rağmen çok güzel bir şekilde ilgi alaka var dilerseniz 538 500 36 67 ve 212 672 28 38 numaradan ulaşıp bilgi alabilirisniz ben bebeğim doğduğunda bir çok problem yaşadım ve özel veya devlet hastanesi olsun gitmediğim yer kalmadı ya bir tanıdık yada iyi bir hekim karşınıza çıkması lazım umarım yazılarım bir bebeğe dahi yardimci olur benim numaram 531 672 54 53 sormak istediğiniz olursa ben burdayım benim yaşadıklarımı başka anneler yaşamasın erken tedavi gerçekten çok önemli
Ben başıma gelen ve bebegiminin tedavisi için geç kaldım ve benim gibi bebekleri olan annelere yardım etmek bebeklerinin tedavisinde erken çözün bulmalarina yardimci olmak için bu siteye kendi şahsi numaramı yazdım ki bir iki anne de olsa okur ve faydasını görür beni arayip nekadar komisyon ve nekadar para alıyorsun bu isimleri verirken diye soranlara tek cevabım şu ben Şile de kendi halinde bir esnafim fakat bebegim dünyaya geldikten sonra sadece onunla ilgileniyorum tedavi için uğraşıyorum ve yanlış bilgi yüzünden geç kaldığım tedavimde benim gibi diğer annelerde geç kalmasın diye uğraşıyorum
Bebegim sag tarafında tortikolis var bebegim sürekli tam tersine sola bakiyor olan tarafa bakmiyor oyuncak göstersem şiş yere bakmiyor burda yanlış bir olay var mi yardim icin yazarmisiniz 05557660077
Benim de oglum iki haftalikti boynundaki sisligi farkedip dr.a goturdum. Kas sertlesmesi olmus ve boyunda kitle olusmus dedi. Tortikolis teshisi koyuldu. Cesitli egzersizler verdi yapmamiz icin. Bu egzersizlerle kitle eridi. Fakat boyun hala egriydi ve surekli saga donuktu. Bir sure Fizik tedavi uygulandi. Fakat icim hic rahat degildi. Erzincandaydim ve erzurum arastirma hastanesine goturdum orda da ayni seyler soylendi. Daha sonra Trabzon kemik hastanesine gittik yine egzersiz verildi. Heryerden ayni sonucu aldim. Daha sonra esimin tayini nedeniyle Aydina geldik. Ve burada Aydin devlet hast. Ortopedi bolumune goturdum tabi oglum artik 6 yasina girmisti. Yine boyun egriligine ragmen egzersiz hareketleri verilip gon derildik. Bir de fizik bolumunu gorsun istedik inanmiycaksini ama sonuc yine ayni egzersiz egzersiz. Ve oradaki bir fizyoterapist bize isterseniz izmir behcet uz cocuk hst. Bi goturun iciniz rahat etsin dedi. Biz de once Aydi Adnan Menderes Ünv. Cocuk ortopedisine gittik ve orada koyulan teshis bizi şok etti. Cok gec kalmissiniz hemen ameliyat. Aksi taktirde boyun daha cok egrilir, omuzlar ve bel yamulur dendi.:( İnanmadik, inanmak istemedik izmir behcet uza gittik. Teshis ayni hemen ameliyat. Sonra izmir 9 eylul unv. Prof. Dt. Gittit oradada ameliyat dendi. Ve uzatmayayim sonunda Aydin ADÜ de vok basarili bir prof tarafindan ameliyatimiz gerceklesti. Gec kalindigi icin hem kulak arkasindan hem boyundan iki yerden gevsetme yapildi. Sonrasinda 2 hafta boyunluk kullandi. Ve egzersizler devam edicek denildi. Tabi boyun rahatladi sorun ortadan kalkti egzersizler aksadi. Suan ameliyatin uzerinden 2,5 sene gecti. Boyun tekrar hafiften kasilmaya basladi. Bu hastalikta gelisim tamamlanana kadar egzersiz sart. İnsaallah egzersizlerle duzelir. İkinci bir ameliyat gerekmez. Ameliyat dusunenler icin kesinlikle öneriyorum. Aydin ADÜ de prof. Dr. Emre Çullu. Biraz uzun oldu ama anlatmak istedim. Herkese gecmis olsun. Rabbim acil sifa versin.AMİN..
Daha öncede yazmıştım ve kendı şahsı numaramızda yazdım benım bebegım suan 21aylık ve fıızk tedavı ıle arkadaki farkı yarım mlimden de asagıya dusurduk suan büyüdüğü ve hareketlendıgı ıcın okadar çok egzersiz yaptırmıyor ama keşke buraya resmî koyulabılseydı de ilk hali be suankı halini gösterebılseydım burdan bana ulaşan anneler telefonum yenıledıgım için numaralar gıttı onlar bılıyor arkadaki farkın nekadar ve nasıl bır duzelme oldugunu size nacızane tavsıyem lütfen egzersizleri göç bırakmadan yapın bıkıyorum zor ve sabır ısteyen bır süreç ama ınanın duzelıyor ben doktor Yada hemsıre degılım sadece bınları yasadım ve benım gıbı başka anneler yaşamasın elimden geldıgınce yasadıklarımı paylaşmak istiyorum
Merhaba benim kızım 11 aylık ve daha yeni teşhis konuldu fizik tedaviye hemen başladık inşallah bu şekilde çözmeye çalışacağız umarım ameliyat olmaz bu ayda teşhis konulanlar fizik tedavi ile sonuç aldılar mı acaba???
2 yaşa kadar tedavisi yapılıyor zaten. Merak etmeyin düzenli olarak verilen egzersizleri yaparsiniz yani günlük hayatta hep o taraftan ilgilenme o taraftan konusma gibi şeyler iyileşir merak etmeyin ☺
Benim kızım 6 aylık ve sağ tarafa eğiliyor başı .tortikolis denildi.germe egzersizler yapıyoruz. Ama beslerken yada oynatırken sağ tarafa dogrumu baktirmaliyim yoksa sol tarafami
Benimde bebeğim 11 aylıkken teshis konuldu egzwesizde çok zor oluyor kendini çok kasıyor sizin kısalık kaç ml.
O sorun bende var Rukiye hanım ne yapsam duzelmiyor