Total diz protezi ve CPM

Total diz protezi cerrahisi sonrası uygulanacak rehabilitasyon programlarında dikkatli ve yavaş normal eklem hareketleri, mobilizasyon yöntemleri, CPM (continious passive motion) veya elektroterapi ajanları yer almalıdır. Continious passive motion diz ameliyatları ya da kalça ameliyatları sonrasında ortopedistin isteğiyle kullanılmaktadır. CPM (continuous passive motion) sürekli pasif hareket cihazı bu ameliyatlar sonrası oluşabilecek hareket kısıtlılığını giderir. Ayrıca ağrı, ödem gibi etkileri azlatır.
İnsizyon yeri temiz ve enfeksiyon durumu yok ise tedavi öncesi uygun elektro-fiziksel ajanlar kullanılmaya başlanılmalıdır. Tedavide ilk hedef ağrı ve ödem kontrolüdür. Postoperatif erken dönemde egzersize ait zorlamalar var olan ödem ve ağrıda ciddi artışa neden olur. Elevasyonda pozisyonlanmış diz eklem çevresine pansuman-bandajı açmadan, üzerinden cryo-cuff vb. diğer soğuk uygulamaları yapılmalıdır. Kollojenler immatüre ve intermoleküler bantlar zayıf olduğu dönemde terapatik yaklaşımlar daha çok etkili olmaktadır. Total eklem replasmanlarında etkilenen yumuşak dokulara uygulanan intermitant veya sürekli hareketler iyileşme cevabı üzerine olumlu etki etmektedir. Böylece, adhezyon ve eklem limitasyonlarını önlemeye çalışılır. Yaralanmış dokuda normal eklem hareketlerini kazanılması için erken mobilizasyon programına başlanmalıdır. Fakat immobilize edilen bölge üzerinde kontrolü sağlayacak şekilde olmalıdır. Düzenli egzersiz ve stres (yük) tendonla, ligamentler ve kas dokusunda hacimsel artışa neden olur. Klinik ve deneysel çalışmalar sonucunda artiküler yapı ve diğer yumuşak dokular için synovial ekleminin aralıklı hareketinin immobilizasyondan daha iyi olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle 1970’li yıllarda artiküller kartilaj ve diğer aktiküler yapıların rejenerasyonunu stimüle etmek ve eklem sertliğini önlemek için CPM kullanılmaya başlanmıştır.
TDP’de CPM Uygulaması şu şekilde olmaktadır:
-Supine yatış pozisyonunda uygulanır.
-Post-operatif 2-3 gün başlar.
-Tam ekstansiyon 30 derece diz fleksiyonu ile başlar, her gün toleransa göre ortalama 10 derece fleksiyon arttırılır.
-Genellikle hergün 2-4 veya 8 saat uygulanılır.
Komplikasyonlar:
-Thrombosis ve thrombormbolism (% 1-10),
-Kötü yara oluşumu,
-Ekleme ait instabilite, kırık oluşumu,
-Peroneal sinir lezyonu,
-Patella subluksasyonu,
-Pulmoner sorunlar (%0,5-6),
-Enfeksiyon,
-Patellar tendon rüptürü (% 1’den az),
-Komponentlerin kırılması veya gevşemesi ve artiküler yüzeyin erimesi vb.
Hastanın geç dönemde takiplerinde: diz ekstansiyonunda limitasyon, fleksiyonda yetersizlik (90 dereceden az), Q. Femoris zayıflığı ve kısalıklar saptanmış ise doktor-fizyoterapist-hasta üçgeninde sorun aranmalıdır.
 

3.520 kere okundu

İlginizi Çekebilir

Kinezyotape Bantlama Nedir?

Spor yaralanmalarını önlemek, kasların çalışmasını uyarmak, bölgesel ağrıyı azaltmak gibi amaçlarla uygulanan kinezyotape bantları uzun …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super