Üst ekstremite(el ve omuz arasını kapsayan kısım) vücudun en ince ve koordine hareketlerini yapabilmesi açısından geniş hareket yeteneğine sahip kemik ve eklemlerden oluşur. Özellikle omuz eklemi vücudun en hareketli, ve bu hareket yeteneği ile vücudun çıkık riski en yüksek olan eklemidir.
Üst ekstremite kemikleri omuz bölgesinde Clavicula, scapula ile başlar. Clavicula s şeklinde iki ucu olan ve halk arasında köprücük kemiği olarak bilinen kemiktir. Clavikula scapula ile Art.acromiclavicularis, sternum ile ise Art.sternoclavicularis eklemlerini oluşturur. Her iki eklemde de sirkümdiksiyon adı verilen karma harekete izin verir. Scapula ise kolun gövdeye yapışmasında en önemli görevi üstlenen üçgen biçiminde yassı bir kemiktir. Scapula kolun gövdeye tutunduğu yerdir, cavitas glenoidalis isimli konkav yapısı, humerus’un konveks olan caput humeri yapısı ile Art.humeri eklemini oluşturarak kolun fleksiyon, ekstansiyon, abdüksiyon, addüksiyon, rotasyon, sirkümdiksiyon gibi bir çok hareket kompenentine izin verir. Bu eklem bir çok hareketi barındırması açısından korunması gereken bir eklemdir ve güçlü bir stabilizasyon yapısına sahiptir. Labrum glenoidale, capsula articularis, ligg.glenohumerale, lig.coracohumerale ve rotator cuff kasları bu eklemin stabilitesinde görevlidir.
Art.cubiti ismi verilen dirsek eklemi ise temelde 3 eklemden oluşmaktadır. Art.humero-ulnaris humerus ve ulna arasında, Art.humero-radialis humerus ve radius arasında, Art. radio-ulnaris proximalis ise radius ve ulnanı üst kısımları arasında oluşur. Dirsek ekleminde temel hareketler fleksiyon, ekstansiyon, pronasyon ve süpinasyondur.
Bilek düzeyinde ki ilk eklem Art.radio-ulnaris distalis’tir ve bu eklem sayesinde ön kolun pronasyon ve süpinasyon hareketleri gerçekleşir.
El, vücudun en küçük orgalarından biri olmasına rağmen kullanım gereksinimin fazla olması açısından diğer vücut kısımlarına göre daha fazla kemik ve eklem içerir. Ossa carpi ismi verilen 8 adet kemik el bileğinin iskeletini oluşturur. Proksimalde os scaphoideum, os lunatum, os triquetrum ve os psiforme; distalde ise os trapezium, os trapezoideum, os capitatum ve os hamatum bu kemiklerin isimleridir. Bu kemiklerin hemen devamında 5 adet ossa metacarpi, onların devamında ise parmakları oluşturan toplam 14 adet ossa digitorum yer alır. Art.radiocarpalis, Art.intercarpalis, Art.mediocarpalis, Art.carpometacarpalis, Art.intermetacarpalis ve Art.metacarpophalangeal eklemler eldeki hareketlerin gerçekleştiği eklem yapılarıdır.
Bu yazıda ismi geçen kemikleri aşşağıda ki videoda görebilirsiniz;
18.303 kere okundu
Hocam ellerinize sağlık güzel bir çalışma olmuş.Tebrikler, başarılar.