Yanlış kaynama kırılan bir kemiğin normal anatomik duruşu dışında bir şekilde kaynamasıdır. Bu durum istenmeyen bir durumdur ve şekil bozukluğu, eklemlerde hareket kaybı ve ağrı gibi bir çok probleme yol açabilir. Kırığa zamanında müdahale edilmemesi yada yanlış bir müdahale sonucu ortaya çıkabilir.
Yanlış kaynama sonucu ilgili ekstremite ya da organda kısalıkta meydana gelebilir. Bu durum kollarda görsellik dışında bir sorun yaratmasa da bacak kemiklerinden birinde meydana gelecek kısalık yürüme bozukluklarına ve buna bağlı kas dengesizliklerine ve omurga eğriliklerine dahi yol açabilecek düzeye varabilir.
Böyle bir durumda ortopedistler tarafından hastanın radyolojik incelemesinde yanlış kaynamış kırık tespit edilir ve kemik yanlış kaynayan kısımdan kırılarak kırık kaynama süreci yeniden başlatılır. Bazı durumlarda implant kullanılması da gerekebilir.
Yanlış kaynama durumlardan korunmak için kırıklara zamanında müdahale edilmelidir. Kaynama süreci çekilecek röntgenlerle takip edilmeli ve olası bir eğriliğe zamanında müdahale edilmelidir.
Yanlış kaynamış kırıklar yeniden kaynama sürecini bitirdikten sonra fizik tedaviye alınmalıdır. Fizik tedavide hastalara normal kırık prosedürü uygulanır ve tedavide TENS, sıcak-soğuk uygulamalar, germe ve güçlendirme gibi teknikler kullanılır. Kırık fizik tedavisi hakkında daha detaylı bilgi için sitemizde arama yapabilirsiniz.
19.315 kere okundu