Yaşlılarda Egzersiz

Yaşlı bireylerde yaşın ilerlemesine bağlı olarak dayanıklılık ve kuvvet azalır buna bağlı olarakta performans düşer. Sebeplerinden biri ise merkezi ve periferdeki kan dolaşımının azalmasıdır. Sedanter bireylerde ( günlük hayatta en az derecede fiziksel aktivitede bulanan birey ) maksimum oksijen kapasitesi her yıl %10 oranında azalmaktadır. Kas kütlesi ve kas kuvvetindeki azalma da yine yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan problemlerdendir. Yaş ilerledikçe sinirsel uyaranlara da yanıt azalır.Ancak performanstaki kötüleşmeyi egzersizle azaltabiliriz. Yaşla birlikte insanda dolaşım ve solunum sistemlerinde de bir takım değişiklikler meydana gelir. Akciğer dokusu ve göğüs duvarı elastikiyeti azalır. Böylece akciğerlere daha az oksijen ulaşır. Dolaşım sisteminde ise kalp atım hızı azalır. Kalbin 1 dk da vücuda gönderdiği kan

miktarı azalmış olur. Bunun neticesinde periferik dolaşım azalır. Periferik dolaşımı kalp ile diğer organlar arasında olan dolaşım olarak tanımlayabiliriz. Yaşlı bireylerde fiziksel aktivitenin bir yaşam stili olarak benimsemeli, sağlığın iyileştirilmesi ve fiziksel yetersizliğin azaltılmasında egzersizin önemli bir etkiye sahip olduğunu unutmamalılardır.   Peki Egzersiz Programı Nasıl Olmalıdır ?   —Kuvvet ve esneklik egzersizlerini içermelidir —Önerilen süre günde en az 30 dakikadır.Bu ikiye ya da üçe bölünebilir. —Yürüme en ideal egzersizdir. —Ağırlık taşıma aktivitelerinde problemi olanlarda yüzme önerilebilir. —Yeterli şiddette yapıldığında bahçe işleri , ev işleri de önerilir. Yapılacak egzersizlerle beraber ağır eşyaları kaldırmak, hızlı hareket etmek kolaylaşır. —Günlük işleri tamamlamadaki zorluklar ortadan kalkar. — Kuvvet eğitimi sonrası kemik mineral yoğunluğu ve total vücut mineral içeriği artar. Buda osteoporoz riskini önemli ölçüde azaltır. Egzersizle beraber yaşlı bireylerde denge artışı olur ve bu da düşme riskini azaltır. Dirençli yürüme egzersizi, dans gibi egzersizler dengeyi önemli ölçüde olumlu etkilemektedir. shutterstock_114143629   Ayrıca Germe egzersizleri ile boyun, omuz, elbileği, önkol, kalça, diz ve ayak bileği normal eklem hareketlerinde önemli gelişmeler saptanmıştır Ayrıca günlük yaşam aktivitelerinde motor becerilerde,yürüme eğiliminde, merdiven inip çıkmada, ve sandalyeden kalkmada önemli gelişmeler bulunmuştur. Unutmayın ki yaşlanmak bir doğa kanunudur fakat yaşlanınca bile aktif, enerjik olmak sizin elinizdedir.

3.205 kere okundu

Hakkında Fizyoterapistozdemir

İlginizi Çekebilir

VÜCUT GELİŞTİRME – FITNESS VE SPORTİF AKTİVİTELERİN KALBE ETKİSİ

Kalbimiz normal kaslarımız yapısındadır, ancak istem dışı hareket eder, Yapılan vücut geliştirme çalışmaları, kalbi güçlendirerek, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Watch Dragon ball super