Karpal tünel sendromu el bileğinde yer alan karpal tünel isimli bölgeden geçen damar ve sinirlerin tendonlar arasında sıkışması ile meydana gelen bir hastalıktır. Parmak uçlarına kadar yayılan ağrı,uyuşma ve karıncalanma hissi; elde güçsüzlük ve atrofi gibi belirtilerin yanı sıra ileri vakalarda belirtiler tüm ön kola yayılabilir.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada karpal tünel sendromlu hastalarda ultrason tedavisinin etkinliği araştırılmış ve ultrason tedavisinin olumlu sonuçlar doğurduğu sonucuna varılmıştır. Aşağıda bu çalışmanın özeti verilmiştir.
Özet
Amac: Calışlmamızın amacı idiopatik karpal tunel sendromlu (KTS) hastalarda surekli ultrason (US) tedavisinin etkisini değerlendirmekti.
Gerec ve Yontem: Bu calışlma, elektromiyografik muayene ile tek taraflı (dominant taraf) KTS olduğu doğrulanmış 28 hasta uzerinde gercekleşltirildi. Hastalar rasgele iki gruba ayrıldı; 1,5W/cm2 intentisiteli aktif US tedavisi (Grup 1) (15 el) ve plasebo US tedavisi (Grup 2) (13 el). Tum tedaviler 2 hafta boyunca haftada 5 gun, gunde bir kez palmar karpal tunel alanına 5 dakika uygulandı. Ayrıca hastaların tumu yalnızca geceleri notral pozisyonda tutan bilek splintlerini kullandı. Klinik değerlendirmeler tedavinin başlangıcında ve sonunda yapıldı. Hastalar visuel analog skala (VAS), semptom fliddet skalası (SfiS), fonksiyonel durum skalası (FDS) ve kavrama gucu gibi klinik değişkenler ile değerlendirildi. Elektromiyografik incelemeler tedavinin başlangıcında ve tedavi sonunda yapıldı.
Bulgular: Klinik ve elektromiyografik değişkenler başlangıcta her iki grupta benzerdi. Her iki grupta tedavi sonrası VAS (sırasıyla, p<0,001, p<0,05) ve SfiS (sırasıyla, p<0,001, p<0,05) olcumlerinde anlamlı iyileşmeler gozlendi. Bununla birlikte tedavi sonrasında yalnız aktif US grubunda FDS ve kavrama gucu olcumlerinde anlamlı iyileşmeler (sırasıyla, p<0,01, p<0,01) bulundu. Gruplar karşılaştırıldğında, tedavi sonras› VAS (p<0,001), SSS (p<0,001) olcumlerinde aktif US grubu lehine anlamlı iyileşme gozlendi. Her iki grupta tedavi sonrasında elektromiyografik değişkenlerde istatistiksel anlamlı bir iyileşme yoktu (p>0,05).
Sonuc: Calışmamızın sonucları, US tedavisinin KTS’deki ağrı ve klinik değişkenler uzerinde etkili olduğunu gostermiştir. Biz, o nedenle, US tedavisinin KTS’li hastalarda iyi bir konservatif tedavi metodu olarak kullanı labileceğini duşunuyoruz.
Turk Fiz Tıp Rehab Derg 2008;54:96-101. Ayşe Ekim, Ertuğrul Çolak
2.466 kere okundu