Pre-operatif rehabilitasyon uygulamaları ameliyat sonrası rehabilitasyon gerektiren tüm cerrahi girişimlerde uygulanabilir. Cerrahiden önce yapılacak hasta değerlendirmesi ile güçlendirilmesi-gerilmesi gereken kaslar belirlenir; ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonlar için hastalar önceden bilinçlendirilip buna yönelik eğitici fizik tedavi aktiviteleri uygulanabilir. Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre cerrahi öncesi fizyoterapist eşliğinde pre-operatif rehabilitasyon uygulamasına katılan hastaların cerrahi sonrası ağrılarının daha az olduğu, ameliyatlarının başarı yüzdesinin arttığı ve operasyon sonrası hastaneden çıkış sürelerinin kısaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Aşağıda bu araştırmanın özeti yer almaktadır.
“Yazarlar, pre-operatif toplam vücut egzersizlerinin ( aerobik eğitim ve vücut geliştirme) etkilerini peri ve post-operatif sonuç analizi ile inceleyen 21 calışmayı araştırmışlardır. Cerrahi, onkolojiye gelen artroplastilere göre değişiyordu.
Standart bakım ile karşılaştırıldığında, total vücut pre-rehabilitasyonunun ameliyat sonrası ağrı, hastanede kalma süresi ve fiziksel fonksiyonu geliştirdiği ve en büyük yararının ameliyattan hemen sonra elde edildiği görülmüştür.
Pre-rehabilitasyonun sağlıkla ilgili yaşam kalitesi (QOL) yada aerobik fitness(VO2 max) calışmalarının sonuçlarını inceleyen çalışmalarda sürekli olarak etkili değildi. Egzersiz yapan 669 katılımcıdan 2 sinde olumsuz durum saptanmış, bunun sonucunda da güvenilir olduğu düşünülmüştür. Eğitim programının ortalama uzunluğu 6 haftadır.
Sonuç; çalışmaların genel kalitesi ortalama olarak zayıf olmasına ve pek çok farklı ölçek kullanılmasına rağmen, pre-rehabilitasyonun hastanın yatış süresini azalttığı ve ameliyat sonrası faydalar sağladığına dair erken dönem kanıtlar bulunmaktadır. Bu da FİZYOTERAPİSTLER için potansiyel bir roldür!”
Hazırlayan: Dr. Fzt. Petra Liesbeth Çeviren: Fzt.Tuba Demirel EREN
636 kere okundu