Yenidoğan bir bebeğin doğumundan itibaren görülen yada belirli aylarda ortaya çıkan bazı refleksler vardır. Bu refleksler ile oluşan cevaplar çocuğu dönme oturma, emekleme ve ayakta durma gibi motor gelişimin basamaklarına hazırlar. Normal gelişimde primitif refleksler zamanla frontal lob tarafından baskılanarak kaybolurlar ve yerini düzeltme ve denge reaksiyonlarına bırakırlar.
Moro refleksi, sıçrama refleksi ismi ile de bilinir. Gebeliğin 28.haftasında oluşan ve doğumdan itibaren 6 aya kadar görülmesi normal olan bir reflekstir. Yeni doğan bebeklerde görülen en sık ve en önemli tepkilerden biri olup, bebek yüksek bir ses işitince, pozisyonu ani bir hareketle değiştirilince ya da sert bir harekete maruz kalınca ortaya çıkmaktadır. Çocuk sert bir zeminde sırt üstü yatarken ani bir ses ya da yattığı zeminin oynatılması gibi bir uyaran verildiğinde gövdede ekstansiyon, üst ekstremite de abdüksiyon ve ekstansiyon; bunu takip ederek addüksiyon ve fleksiyon hareketleri açığa çıkar. Moro refleksi gövdeden hafif fleksiyona getirilmiş bebeğin yere doğru aniden bırakılması ile de açığa çıkarılabilir.
Moro refleksi normal motor gelişim içerisinde yer alan bir refleks olduğu için bu refleksin alınamaması, ilk 6 ay içinde çok şiddetli yada çok zayıf alınması ve 6 ay geçtiği halde kaybolmaması patolojik bir probleme işaret eder. Santral sinir sisteminde ağır hasar olduğu durumlarda bu refleks alınamaz. Moro refleksinin tek taraflı alındığı durumlarda ise clavicula kırıklarından şüphelenilir.
Aşağıda ki video moro refleksinin alınmasını göstermiştir;
35.667 kere okundu