HVPGS, High Voltage Pulsed Galvanic Stimulation isminden de anlaşılacağı üzere yüksek voltajlı galvanik akımlardır. İkiz uyarımlı monopolar dalga şekli ani yükseliş ve yavaş iniş içerir. İkiz uyarının süresi 0.1-0.2 msn’dir. İkiz uyarım frekansı 2-100 Hz arasında değişir bu yüzden stimülasyon için çok yüksek voltajlarda akım gerekir. Bu tip akımlar çok kısa süreli uyarı verdikleri için dokulardan rahatlıkla geçerler ve duyu,motor,ağrı sinirleri üzerinde ayrım yaptıkları için rahatlıkla kullanılırlar.
HVPGS cihazları sabit dürasyonlu çift zirveli monofazik dalga şekli içeren bir alettir. Akım voltajı 100 voltun üzerindedir ve bu voltaj sabittir. Ancak frekans ayarlanabilir. HVPGS stimülatörlerinde kullanılan aktif elektrot değişik boyutlarda esnek veya sert plak şeklinde veya elle idare edilen probe elektrotlardır. Aktif elektrot sayısı 1-4 arasında değişir. Aktif elektrot yada elektrotlar tedavi edilecek bölgeye konur, plak şeklinde ki pasif elektrot ise tedavi bölgesinden daha proksimalde herhangi bir yere bağlanır. Tedavi arasında kutuplar değiştirilebilir.
HVPGS ile fizyoterapistler bir seansta farklı sorunlara tedavi uygulayabilir. Örneğin uygun HVPGS uygulaması ile hem ödem hemde ağrı kontrolü sağlanır. Normal tedavi süresi 20 dakikadır ancak fizyoterapistin gözlemlerine göre bu süre değişiklik gösterebilir.
HVPGS yara iyileşmesi için kullanılabilir. Bunun için tedavi bölgesine steril tuz solüsyonu ile ıslatılmış gazlı bez konur. Ve direk olarak yara üzerine aktif elektrot yerleştirilir. Pasif elektot ise akım direk olarak yara üzerinden geçcek şekilde proksimal kısıma bağlanır. 100 Hz frekansına ayarlanmış akım kaslarda kontraksiyon meydana getirmeyecek şekilde uygulanır.
Eğer analjezik etkisi için kullanılacaksa iki yöntem tercih edilir. Yüksek frekanslı düşük şiddetli stimülasyon kapı kontrol teorisi ile ağrı kontrolünde; alçak frekanslı yüksek şiddetli stimülasyon ise endorfin açığa çıkartılarak gerçekleştirilen ağrı kontolünde kullanılır.
Kas stimülasyonu için kısa dürasyonlu olması ve dokulardan rahatlıkla geçmesi nedeni ile HVPGS tercih edilir. Duyu sinirlerinden daha çok motor sinirleri etkileyeceği için disuse atrofilerde kullanımı uygundur.
İnnerve kasların kontraksiyon ve rölaksasyonu kas çevresinde ki kan dolaşımını artıracağından ödemin azaltılması, kas spazmının çözülmesi gibi amaçlarla da kullanılabilir.
HVPGS akımları dolanım bozukluklarında, kalp üzerine uygulamada, karotid sinüs üzerinde, hamile bayanlarda ve sık sık epilepsi geçiren kişilerde kontraendikedir.
10.571 kere okundu